Étolaj (2024. május - idegen nyelv)
Kategória: word - középszint
Feladat leírása

Az étolaj étkezési célú, különböző növényekből előállított olajok összefoglaló elnevezése.
Érdemes a különböző élelmiszerek elkészítéséhez a nekik megfelelő típusú olajokat választani.
Ebben a feladatban egy étolajokról szóló írást kell elkészítenie az alábbi leírás és minta alapján.
A dokumentum elkészítéséhez használja fel az olajforras.txt UTF-8 kódolású
szövegállományt és a tipusok.png, vegyulet.svg képfájlokat!
Részfeladatok
1. Hozza létre szövegszerkesztő program segítségével az etolaj nevű dokumentumot a program alapértelmezett formátumában az olajforras.txt felhasználásával! Az elkészített dokumentum ne tartalmazzon felesleges szóközöket és üres bekezdéseket!
2. Legyen a dokumentum álló tájolású és A4-es lapméretű! A bal és jobb oldali margót állítsa 2,4 cm-re, míg az alsó és felső margót 1,8 cm-re!
3. Keresse meg és cserélje le a dokumentumban a „Celsius-fok” szöveget a „°C”-ra két helyen!
4. A dokumentumban – a feladat leírása szerint – több esetben kell beállítania bordó színt. Ez minden esetben az RGB(130, 30, 30) színkódú színt jelenti.
5. A dokumentumban – ahol a feladat nem ír elő mást – a következő beállításokat alkalmazza!
a) A betűtípus EB Garamond legyen! A szövegtörzs karaktereinek betűméretét 11 pontosra állítsa!
b) A bekezdések előtt 0, után 3 pontos térköz legyen, és a bekezdések sorközét állítsa egyszeresre!
c) A bekezdések igazítása sorkizárt legyen!
d) A teljes dokumentumban alkalmazzon automatikus elválasztást!
6. Készítse el a cím és a hat alcím formázását a következőképpen!
a) A dokumentum címe és alcímei legyenek bordó színűek!
b) A dokumentum címe legyen 18 pontos betűméretű, félkövér betűstílusú, továbbá állítson be előtte 0 pontos, utána 12 pontos térközt!
c) A hat alcím legyen 13 pontos betűméretű, félkövér, nagybetűs betűstílusú, illetve állítson be előttük 3 pontos, utánuk 6 pontos térközt!
d) Az alcímeket az alatta levő szövegtől vékony bordó színű vonallal válassza el a szövegtükör teljes szélességében!
e) Állítsa be, hogy minden alcím egy oldalra kerüljön az utána következő bekezdéssel!
7. Az első és a második alcím között az étolajkategória-nevek hangsúlyosak, ezért a minta szerinti három megnevezés legyen dőlt betűstílusú!
8. A „Néhány érdekesség” alcím utáni bekezdésekben a három étolajnevet félkövér betűstílussal formázza meg!
9. A mintán két helyen lát felsorolást. Ezeket alakítsa ki úgy, hogy karikás pont szimbólum legyen a felsorolásjelző!
10. „A növényi olajok felhasználási lehetőségei” alcím utáni, tabulátorokkal tagolt részt alakítsa kétoszlopos táblázattá, és alakítsa, formázza a minta és a következők szerint!
a) A táblázatban a szöveg 9 pontos betűméretű legyen!
b) Az első oszlop celláiban a vesszőt és az azt követő szóközt cserélje le bekezdéstörés vagy kézi sortörés jelekre!
c) Az oszlopok szélességét állítsa 4, illetve 11 cm-esre, a táblázatot igazítsa középre!
d) A táblázat első sorának háttere legyen bordó, betűszíne fehér, félkövér betűstílusú!
e) A táblázat celláit szegélyezze vékony fekete vonallal a mintának megfelelően!
11. A „Néhány érdekesség” alcím utáni első bekezdés alá, középre igazítva, helyezze el a tipusok.png képet a mintának megfelelően! A kép méretét módosítsa arányosan úgy, hogy a magassága 4 cm legyen, majd szegélyezze vékony bordó vonallal!
12. Az „Amit lehet,…” alcím elé helyezze el a vegyulet.svg képet vízszintesen középre igazítva a mintának megfelelően! A kép méretét módosítsa arányosan úgy, hogy a magassága 1 és 2 cm között legyen, és legfeljebb az utána következő alcímtől kerüljön a harmadik oldalra a szöveg!
13. A felsorolásban található „Omega-3” szóhoz „*” szimbólum hivatkozással szúrjon be egy lábjegyzetet, amelynek szövegét a forrás végén található kapcsos zárójelek közül helyezze át! A kapcsos zárójeleket törölje a dokumentumból! A lábjegyzet szövegét EB Garamond betűtípussal, 9 pontos betűmérettel és dőlt betűstílussal jelenítse meg!